Ползите от аромата на дафиновият лист

Още от древни времена различни култури са установили ценните качества на дафиновият лист. Днес той се използва предимно, като подправка в кухнята, но преди векове е служел за различна цел. Оказва се, че аромата от тези листа е много полезен!

Според една от легендите в гръцката митология, нимфата Дафне, която дала обет за целомъдрие и безбрачие подобно на богинята Артемида, била превърната от бог Пеней в лаврово дърво, за да избяга от Аполон, които бил лудо влюбен в нея и я преследвал. Оттогава гърците  свързвали листата на лавровото дърво с духовни качества. Те били горени предимно в храмовете, подобно на тамяна в църквите, за да помагат в молитвата и медитацията на вярващия.

Дафиновият лист съдържат смесица от химикали, изключително полезни за здравето. Съдържа ароматно етерично масло, почти 50% цинеол, рутин и близо още над 60 полезни вещества, сред които минерали, като манган, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк.  Богат на фитиноциди, съдържа много микроелементи, дъбилни вещества и така извежда шлаките от организма, като повишава имунитета. Благодарение на ароматните летливи съединения, той има фитонцидни свойства и подпомага пречистването на въздуха.

Горенето на дафинов лист облекчава безпокойството. Комбинацията от химикали (особено линалоола) в листата, създава дим, който при вдишване успокоява тялото и ума. Хората, които изгарят листа, редовно споделят, че димът ги поставя в „психеделично състояние“, но не ги уморява. Димът може да успокои тялото, като му дава и повече енергия.

Лечебните свойства на дафиновият лист включват намаляване на възпалението в тялото, особено в ставите. Този ефект се дължи на съдържанието на евгенол в листата, който действа, като естествено противовъзпалително лечение.

Също така дафиновият лист подсилва имунната система. Евгенолът притежава и антиоксидантни свойства. Поради това, изгарянето и поглъщането му може да подсили организмът.

Дафиновият лист помага при диабет, като за целта се препоръчва консумирането на 1 до 3 грама на ден. Консумирането на такова количество дафинови листа за 30 дни регулира нивата на инсулина, поради, което изследователите вярват, че антиоксидантните и противовъзпалителните свойства могат да помогнат за облекчаване на някои симптоми на диабет тип II.

Дафиновият лист повишава бдителността. Димът може да има успокояващ ефект, но също така увеличава бдителността. Всъщност, този аромат, често се използва за борба с хроничната умора и стреса! Химикалите в него, като пинен, цинеол и елемицин въздействат на чувството на умора и дават приятен енергиен тласък, поради, което се използват често в парфюмерията.

Дафиновите листа отварят дихателните пътища, те са естествено средство, което може да помогне за лечение на запушени и затруднени при работата си бели дробове. Действа благотворно на секретите, причиняващи раздразнения по лигавицата. Облекчава алергиите и астмата.

Дафиновият лист повишава вниманието. Тъй като листата засилват чувството на спокойствие и бдителност, използването им като тамян по време на медитация е особено ефективно.

Дафиновият лист заздравява косата. Заради антисептичните си качества, ако след измиване на скалпа полеете обилно косата с отвара от дафинов лист, косата превантивно е защитена от пърхот и излишен себум.

Рутина в дафиновият лист укрепва капилярите на сърцето и подпомага по-доброто му функциониране.

Дафиновите листа се използват и в превенция срещу раковите клетки. Комбинацията от антиоксиданти и органични съединения в дафиновите листа, включително фитонутриенти, катехини, линалол, и парфенолид, помагат да се предпази организмът от въздействието на свободните радикали. Свободните радикали всъщност способстват здравите клетки да мутират в ракови.

Дaфинoвият лист имат мнoгo cилeн eфeĸт въpxy cтoмaшнo-чpeвнaтa cиcтeмa, предимно успокоителен, поради което е препоръчителен при проблеми с червата.

И не на последно място да споменем, че имa мнoгo paзлични видoвe pacтeния, чиито лиcтa ca нapичaни „дaфинoви лиcтa“, нo иcтинcĸият дaфинoв лист e нayчнo извecтeн, ĸaтo „Lаuruѕ nоbіlіѕ“ и тoвa e бoгaтият на xpaнитeлни вeщecтвa copт, ĸoйтo ce oбcъждa в тази cтaтия. Много редки са случаите на алергии от дафиновите листа.

За да ce използват вcичĸи изброени пpeдимcтвa за здpaвeтo ви, e вaжнo да oтĸpиeтe иcтинcĸият дaфинoв лист, взет от лaвpoвoтo дъpвo. Дафиновият лист принадлежи към голямо семейство лаврови дървета. Дpyгите copтoвe вcъщнocт биха могли да бъдат тoĸcични, ĸoгaтo ce ĸoнcyмиpaт, тaĸa че бъдeтe cигypни, че пoлyчaвaтe иcтинcĸoтo нeщo.

Автор: Гена Живкова-Чолакова