GENA

  • portfolio
  • artist
  • blog
  • gallery
  • fashion

За мен

БИОГРАФИЯ

Гена Живкова – Чолакова

snimka-gena

Родена на 15 декември 1981 г. в град София. Завършва Художествената гимназия в град София в периода 1996 – 2000 г. със специалност живопис в класа на Сашо Рангелов. Същата година кандидатства в НХА в специалност стенопис, където попада в класа на проф. Николай Драчев. По време на студентството си започва да се занимава и с художествен грим, като се обучава в ателието на художник-гримьора Димитър Коклин. Така започва развитие в това художествено направление, като помощник- художник-гримьор първоначално в Театъра на Българската Армия, в последствие в Сатиричният театър, в различни телевизионни предавания и шоу програми, като Шоуто на Слави, Гласът на България, Красавицата и отличника, Комиците и приятели, Новата балканска кухня с Божана и др., различни филми, сериали, реклами и клипове.

„При създаването на образ е много важна връзката между актьор и гримьор“, няма нещо, което художник-гримьорът да не може да направи по визията на актьора, стига да има добра симбиоза, творческа мисъл и креативност.“
Димитър Коклин

През 2004 завършва бакалавърска степен в специалност стенопис на НХА. През 2006 защитава магистърска степен. През 2009 кандидатства за докторантура, към същата специалност, а през 2012 защитава докторска степен с дисертационен труд „Проблеми и развитие на съвременният витраж в България”.
Между 2010 г. и 2016 г. се занимава активно и с изкуството и естетиката в областта на лазерната медицина, като ръководи частна клиника за разкрасяване.

– Между 1996-2000 г. Участва активно във всички общи годишни ученически изложби на Националното Художествено Училище за изящни изкуства акад. Илия Петров в София.
– През 1998-1999 г. участва в обмен на ученици с училището в Бат, Англия .
– 1998 г. обща изложба в софийска градска галерия с ученици от училището в Бат.
– 1999 г. обща изложба в посолството ни в Лондон с ученици от училището в Бат.
– 2004 г. Обща изложба на дипломиралите се бакалаври от НХА в Шипка 6
– 2006 г. Обща изложба на дипломиралите се магистри от НХА в Шипка 6
– 2009 г. Публикация на тема „Витражите като модерна нанотехнология за пречистване на въздуха” – в сборник докторантска конференция 2009.
– 2011 г. Участие в инициативата на 13 века България „Река на толерантността” в Самоков и обща изложба.
– 2012 г. Публикация на тема „Съхраняване и запазване на витражите в България” – списание „Архитектура и изкуство” бр. 1-2/ 20012 г.
– 2015 г. автор на книга „ Витражът в България”.
– 2015 г. съавтор на книга „120 Години Българско Приложно, Декоративно и Монументално Изкуство”.

This website uses cookies to improve your experience. Cookie Policy

Content is protected. Right-click function is disabled.