статии

Защо са полезни кестените

  • 21.11.2019

Кестенът е от семейство Букови и е бил известен още на първобитните хора, тъй като овъглени кестени са били намерени в селища от каменната и бронзовата ера. Кестените са вкусни и полезни, но ядливи са само тези от вида Castanea sativa. Дивите „конски“ кестени Aesculus hippocastanum, които растат покрай градските улици, са горчиви.Различните сортове кестени имат почти еднакъв състав, но различни вкусови качества. В пресните очистени кестенови плодове се съдържат 49.8% вода, 42.8% въглехидрати, 2.9% белтъчини, 1.9% мазнини и 1.4% целулоза. От въглехидратите 16% е скорбяла, 7% декстрин и 4% захари (глюкоза и захароза). Кестеновите плодове съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина и доста голямо количество лецитин (355 мг%).

Сладкият кестен произхожда от Азия, а днес се среща в Северна Африка, Кавказ и Южна Европа. В България може да се открие по северните склонове на планините Пирин, Беласица, Славянка и западните части на Стара планина.  Те са били едни от главните хранителни източници в цели региони на Европа. От сушените кестени са приготвяли брашно, неотстъпващо по питателност на пшеничното. След като са пренесени картофите, кестените са останали на заден план в храната на хората и на животните.

Защо кестените са толкова полезни

За разлика от другите ядки и семена, те имат ниско съдържание на калории и мазнини. За сметка на това са богати на минерали, витамини и фитонутриенти. При кестените особено високо е съдържанието на витамин С, почти колкото при лимоните, което ги прави отличен избор за укрепване на имунната система. Кестените са богати на минерални соли, главно калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо.Съдържат лецитин, който е важен за паметта и сърцето, улеснява метаболизма и действа антистресово.

Калият и фосфорът в кестените помагат за укрепването на сърдечно-съдовата, костната и нервната системи. Кестените съдържат още висококачествен протеин, сравним с този в яйцата и изключително лесно усвоим от човешкото тяло. Още, в кестените има и голямо количество манган, мед и калий.

Плодовете на кестена не могат да се консумират сурови, тъй като съдържат сапонини и това им придава твърде тръпчив вкус. Когато се сварят или опекат, част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав приятен вкус и аромат. Те се използват за пюрета, за пълнеж на птици, за гарнитура към печено месо, за торти и други сладки. В захарната промишленост се използват за плънка на бонбони.

От кестените може да се направи и хляб, който да се използва при диетичното хранене. Що се отнася до маслото от кестените, то намира широко приложение в сладкарската промишленост.

Как да подбираме хубавите кестени

Здравите и сочни кестени не са изгнили или размекнати. Кестенът няма нужда от узряване, той не е плод. Затова е необходимо да е твърд и тежък – така ще познаете, че е пресен. Кухите кестени са стари и некачествени. Добре е да съхранявате тези ядки на по-ниски температури.

автор:  Гена Живкова-Чолакова