Обичате ли торта? Едва ли някой, който би отговорил с “не”.  Но поради ред причини – твърде много захари, други вредни съставки или просто защото си броим калориите в желанието да поддържаме добра форма ги избягваме. Не е нужно обаче вече да правим компромис между вкусното и полезното! Страстта към сладкото може да бъде опитомена с полезни веган торти! Има достатъчно добри алтернативи, които ни дават всичко, което искаме, в едно – вкус, сладост и добри съставки.

Веган тортите са здравословни и диетични, бързи и лесни за приготвяне. Освен това са и доста вкусни, така че няма основателна причина да се поддаваш на вредните захарни изкушения.  В повечето случаи са сурови, за разлика от топлинно обработените сладкиши със захар, яйца и масло. Друго предимство на веган тортите е, че са леки, нискокалорични и здравословни, така че забравяш чувството за вина.

Суровата торта печели все повече привърженици сред любителите на здравословното хранене. Да си я направим сами съвсем не е трудно.  Преди да кажем как се правят блатовете първо трябва да уточним, че суровата торта е толкова калорична, колкото калорични съставки си подберем, но пък е по-полезна и можем да и се наслаждаваме с чиста съвест, че правим нещо за здравето си.

Как се правят блатовете? Блатовете на суровата торта се приготвят от ядки, фурми, сушени сини сливи или кайсии и кокосово масло. Ядките се слагат сурови, като се препоръчва предварителна да ги накиснем във вода за по-лесно храносмилане. Основната съставка на блатовете са сушените плодове, дават сладост на тортата и плътност на блата.

Как се приготвят кремовете?  Най-често използваните продукти са пасирани авокадо или банан, пожелание се слагат тахан, кокосово масло, което след охлаждане помага за стягане на крема.

За украса? За украса на тортата можем да използваме ядки, ягоди, малин, боровинки и др.

Когато говорим за торта трудно можем да си представим нещо без карамел и шоколад, затова те присъстват в много от рецептите за ужас на абсолютните привърженици на здравословното хранене, но пък прекаления светец. Разбира се тези съставки са пожелание, ако искаме можем да минем и без тях.

Фактът, че липсва каквато и да била топлинна обработка означава, че хранителните стойности на продуктите са съхранени максимално, така че да извлечем най-доброто от всяка хапка.

Така, че според мен суровите торти са прекрасни, уникално вкусни, страшно лесни за приготвяне и пълни с полезни вещества – със сигурност те трябва да са първият и дори единствен избор за десерт.

автор: Гена Живкова-Чолакова