Всички обичаме салати, а знаем ли как да ги овкусим?! Именно дресингът обогатява вкусовете на салатата и придава нотки на допълнителни аромати. Той е най-разпространеният начин за овкусяване на салатите.

В дресинга обикновено се слага мазнина, киселина, солено, сладко и подправки.

Мазнината – студено пресована мазнина, най-често зехтин или олио, но не пренебрегвай и другите видове, като шарлан, олио от шафран, от макадамия и т.н. Избор не липсва. Освен мазнина в бутилка добри варианти са още авокадо и сурови ядки.

Киселината – тя би могла да е прясно изцеден сок от лимон, лайм, портокал, грейпфрут и всички видове оцети.

Солта, се подразбира.

Сладкото – тук вариантите са всички възможни подсладители, като се започне от захар, мед, стевя, кленов сироп, агаве и т.н.

Подправки – Зелени ситно нарязани подправки, пипери, чесън и лук.

Най-общо дресингите се разделят на винегрети и майонезени. Винегретените сосове имат за основа растителна мазнина, като зехтин или олио, оцет.  В зависимост от вашите индивидуални предпочитания можете да изберете ябълков или винен оцет, ако искате по-лек вкус заложете на лимонов сок. Обикновено към винегретеният дресинг можете да добавите различни подправки на вкус, чесън или лук, горчица, захар или мед, билки или люто.

Точните пропорции и колко дресинг да се добави към салатата, са въпрос на вкус. Пробвай и намери своите. Различните видове дресинги са подходящи за различни салати, но вие спокойно можете да правите експерименти, за да откриете кои комбинации подхождат отиват на вашия вкус.

Автор: Гена Живкова-Чолакова