Експлозия от вкусове, палитра от емоции и кралско отношение към храната

Кулинарно изкуство, майсторски ястия, гастрономичен шедьовър или висша кухня са все синоними на думата гурме. Тя произхожда, като термин от френски – gourmet (гастроном) и се отличава с  най-добрите храна и напитки, сложно приготвени ястия, специфични техники и изисканото им сервиране.

В гурме кухнята насладата на сетивата се усеща във всяка хапка. Обикновено порциите са малки и около осем на брой. Като целта е и блюдата да бъдат максимално оригинално и красиво поднесени. Идеята е , че всички сетива трябва да се наслаждават от очите до вкусовите рецептори. Става дума за приемане на храната като интелектуално преживяване, а не просто засищане. Консуматорите на гурме кухнята се ценители на храната. В по-голямата си част се хранят здравословно, затова избягват всякакви мазни и пържени храни. Всичко трябва да бъде приготвено максимално здравословно! Предпочитат се продукти като меса, риба, морски дарове, супер храни като киноа, чиа, семена, свежи зеленчуци и плодове приготвени по здравословен начин.  Обикновено на пара, задушени или изпечени. Храната се приготвя така, че да направи връзка с енизимите в храносмилателния тракт и организмът да получи максимално количество полезните вещества, а онова което изхвърли, да извлече токсините и шлаките. Освен това трябва да е и вкусна.

Обръща се огромно внимание на външният вид на порцията. Всяка гарнитура, дресинг и хапка са грижливо подредени и аранжирани в сложни композиции, граничещи с визията на авангардна картина. Задължителни са балсамовите тинктури, скъпи масла и ароматни подправки и билки. Освен, че гозбите се поднасят по елегантен начин, задължително се  съчетават и с дизайнерския интериор и посуда, изцяло направен от естествени материали и специално приготвени за целта. Всеки детайл трябва да си е на мястото. От салфетките и покривките, до чашите за напитките.

Гурме кухнята е популярна в целият свят и набира все повече и повече почитатели.  Хората които я ценят не са обикновени чревоугодници, те ценят храната и разбират от нея. Думата „гурме“ е синоним на качество, стил и начин на живот.

Автор: Гена Живкова-Чолакова