Интересни рецепти с билката Лавандула 

Лавандулата  има  силен  приятен  аромат  и  тръпчив  вкус.  Използва  се  сравнително рядко в кулинарията. Най-разпространена е в уелската, френската и италианската кухня. С нея се подправят някои ястия с агнешко месо, зеленчуци, риба.  Сполучливо се комбинира с мащерка, копър и градински чай. Прибавя се и към  десерти, печива и напитки. Придава на ястията необичаен и изискан вкус.

Плодове в лавандулов сироп. 

Продукти: 4 нектарини, 3 плода киви, 250 гр. ягоди, 3 супени лъжици течен мед,   150 гр. захар, 1 супена лъжица пресни листенца от лавандула.

Захарта и лавандулата се слагат в малък съд и се заливат с 300 мл. вода. Сместа  се оставя да заври и се вари 5 минути на силен огън. Добавя се медът, сиропът се  вари още 2 минути и се сваля от огъня.  Плодовете се измиват, нектарините се почистват от костилките и се нарязват  на резенчета, кивито се обелва и се нарязва на кръгчета, а ягодите се почистват от  дръжките и се разрязват на половинки.  Плодовете се смесват в огнеупорен съд и се заливат с горещия прецеден сироп.  След като изстинат, се слагат в хладилника и се оставят да престоят минимум 2?3  часа или цяла нощ.  Поднасят се в стъклени чинийки, украсени с прясна лавандула . По желание  могат да се гарнират с малко кисело мляко.

Лавандулов кекс. 

Продукти: 220 гр. краве масло, 3 едри яйца, 180 гр. захар, 80 мл. прясно мляко,   220 гр. брашно, 2 чаени лъжички бакпулвер, 80 гр. смлени бадеми, настъргана кора   от 2 лимона, 10 стръкчета прясна или сушена лавандула, щипка сол.

Цветчетата от десетте стръкчета лавандула се слагат заедно с млякото в малка  тенджерка и се загряват на огъня около 3 минути. Дръпват се настрани, покриват  се с капак и се оставят да престоят 1 час.  Омекналото масло и захарта се разбиват на пухкав крем с помощта на миксер .  Добавя се лимоновата кора. След това едно по едно се прибавят предварително  разбитите яйца, като след всяка порция сместа се разбива, докато яйцето се поеме  напълно.  Постепенно  се  добавя  прецеденото  ароматизирано  мляко.  Накрая  се  слага и брашното, пресято с бакпулвера, щипка сол и смлените бадеми.  Тестото се разбърква добре и се изсипва в кръгла форма (с обем около 1 л.),  покрита с лекарска хартия или намазана с масло и поръсена с брашно.  Кексът се пече 75 минути в предварително загрята до 170°С фурна (проверява  се с клечка за зъби дали е готов).  Изважда се от фурната и се оставя за десетина минути във формата, след което  се обръща върху решетка, за да изстине напълно.

Лавандулови бисквити

Продукти: 150 гр. смлени бадеми, 150 гр. кокосови стърготини, 150 гр. овесени ядки, 250 гр. пълнозърнесто брашно, 150 г. светла кафява захар, 100 гр. кленов сироп/мед, 3 с.л. ленено брашно, 200 мл вода, 20 мл кокосово масло, 1 ч.л. Бакпулвер, 1 ч.л. Сода, щипка хималайска сол, 2 ч.л. сушена лавандула

Бадемите и овесените ядки се смилат (поотделно) до брашно. Смесват се с брашното, бакпулвера, содата и солта. Лененото брашно се разбърква с водата и се оставя за няколко минути. Към сухата смес се прибавят кленовия сироп, захарта и ленената смес. Разбърква се и се излива кокосовото масло, докато се поеме.

Върху хартия за печене се сипва лъжица от сместа и се оформя на бисквитка. Тестото е лепкаво, но се оформя лесно. При печене се повдига леко, затова предвидете пространство около сладките.

Пекат се около 15-20 минути в предварително загрята на 180? градуса фурна. Изваждат се и се оставят да се охладят напълно върху метална скара.

 Да ви е сладко!

Автор: Гена Живкова-Чолакова