Билките в козметиката

Още от дълбока древност хората са открили полезните свойства на билките и са ги прилагали за лечение и разкрасяване.
Билките се използват за профилактика и лечение на редица козметични дефекти, както в не преработен вид – под формата на компреси, маски, парни бани и лосиони, така и в преработен вид – под формата на козметични кремове, лекарства и добавки.
Билките са много удобно средство за домашно приложение, но трябва добре да се познават, качествата и действията на всяка от тях за да се постигне максимален ефект.
За поддържане на мазната кожа е подходящо да се използват билки, които имат антисептично, стягащо и подобряващо кръвообръщението действие.

Билкови маски:

  1. В равни части се смесват лайка, липов цвят и бъз, така, чеда се получи една супена лъжица билкова смес. тази смес се поставя да заври в чаша вода за 10 мин. Докато сместа е още топла, но не вряла се прецежда и към нея се добавя половин чаена лъжичка мед и една лъжица овесено брашно. забърква се докато се получи, консистенция на каша. Маската се нанася докато е топла, оставя се да действа 20-30 мин., след което се отмива с топла вода.
  2. Смесват се една чаена лъжичка овесено брашно, две чаени лъжички ленено брашно и две чаени лъжички лайка. Попарват се с вряла вода до получаване на каша за мазане. Докато кашата е топла, но не вряла, трябва да е приятна на допир се нанася на лицето. Върху нея се поставя марля или пергаментова хартия с дупки за носа и очите. Маската е добре да остане 20 мин. на лицето, като през това време тялото да е в максимален покой. Може да завиете лицето над хартията и с хавлиена кърпа, за по-добро проникване на съставките от сместа в дермалният слой на кожата. Маската не е добре да се държи повече от 20 мин. Измива се с топла вода.
  3. Три-четири листа дафинов лист се разбъркват с една супена лъжица бадемови трици. Попарват се с вряла вода до получаване на каша за мазане. Сместа се нанася топла върху лицето, оставя се да преседи 15 мин., след което се измива.

 

Автор: Гена Живкова-Чолакова