Из природната аптека…

Доста често след дълго боледуване от настинка и грип, остава една много неприятна остатъчна кашлица, която се влачи дълго време след, като сме оздравели. Обикновено след боледуване имунната ни система е ниска, изчерпан е организма ни по отношение на минерали и витамини и бързо се нуждаем на ново да го заредим.

В природата има не малко билки, които биха ни помогнали бързо да се съвземем и подбела е една от тях.
Името подбел идва от долната сребриста повърхност на листата на билката. Растението се среща из цяла Европа. Не е претенциозно, расте върху сипеи, пътеки и изоставени местности. Свободно вирее е нашите климатични условия.
Основното благотворно действие на подбела е противовъзпалително, омекотяващо, антисептично и отхрачващо.
Благодарение на тези си действия, билката се използва при остри възпалителни процеси на дихателните пътища.
Листата съдържат 5-10% слузно вещество, при хидролиза на което се образуват D-галактуронова киселина, галактоза, глюкоза, арабиноза, ксилоза, рибоза и рамноза. Освен това съдържат горчиво гликозидно вещество — тусилагин, на което се дължи успокоителното действие при кашлица. В листата се съдържат също така сапонини, танини, полизахаридите инулин и декстрин, галова, ябълчна и винена киселина, каротеноиди (около 5 мг%) и аскорбинова киселина. В съцветията са установени стероидните съединения фитостерол, стигмастерол, фарадиол и тараксантин; флавоноловите гликозиди рутин и хиперин.
Богата е на витамин ц , органични киселини и слузни вещества. Листата са ядливи, вкусни и са подходящи за пролетни салати.
Билката може да има и благоприятно действие при силикоза, ларингитни, остри бронхити,  катари на горните дихателни пътища или емфизема на белите дробове, успокоява кашлицата и кашличните пристъпи – особено нощем.
Освен в борба с упоритата кашлица, където дава бързи и облекчаващи резултати билката действа благотворно и на жлъчни колики, гастрити, стомашна язва, колики, диарии, възпаление на бъбречните легенчета и пикочния мехур, при нередовна и болезнена менструация, при хемороиди, гнойни рани, разширени вени, тромбофлебити и др.

Начин на употреба: Около 2 супени лъжици ситно натрошени сухи листа се запарват с 500 мл вряща вода. Запарката престоява 1 час и след това се пие по 100 мл преди ядене 3 пъти на ден, подсладена с мед. За външно приложение се приготвя отвара или се използват размачкани пресни листа.

Автор: Гена Живкова-Чолакова