статии

Билката маточина в кулинарията

  • 28.03.2019

Рецепти с билката Маточина

Маточината  се  използва  широко  в  кулинарията  заради  приятния  си  вкус  и  свежия  аромат.  Пресните  и  сушените  листа  се  добавят в салати, сосове, всякакви супи, особено от  грах и картофи.  Използват се при приготвянето на ястия от мляко и  яйца, от гъби, птици и риба, за ароматизиране на десерти и пастети с извара.

Зеленчукова салата с маточина:

Продукти: 1 зелена салатка, 1 връзка репички, 1 морков, 2 супени лъжици зехтин,   2‐3 супени лъжици кисело мляко, 2 твърдо сварени яйца, 2 супени лъжици ситно  нарязана прясна маточина, лимонов сок, захар, черен пипер, сол.

Салатата, морковът и репичките се измиват, подсушават се и се нарязват на  тънки ивички.  Киселото мляко се разбива със зехтина, щипка захар, лимонов сок, черен пипер  и сол на вкус.  Зеленчуците  се  заливат  със  соса,  разбъркват  се  и  се  оформят  в  чиния  за  сервиране. Отгоре се нареждат нарязаните на резенчета варени яйца.  Салатата се поръсва със ситно нарязаната маточина.

Пиле с бадеми и маточина:

Продукти: 400 гр . пилешко месо (без кожа и кости), 1 главичка лук, 2 скилидки  чесън, 1 чаена лъжичка доматено пюре, 2‐3 супени лъжици зехтин или олио, 2 супени  лъжици счукани бадеми, 2 супени лъжици ситно нарязана прясна маточина, сол.

Измитото и подсушено месо се нарязва на съвсем дребни парченца и се смесва  със ситно нарязания лук, счукания чесън и доматеното пюре. Сместа се пуска в  сгорещената мазнина и се пържи бързо на силен огън, като тиганът непрекъснато  се разклаща. Накрая се добавят счуканите бадеми и сол на вкус.  Ястието се поръсва със ситно нарязаната маточина и се поднася върху бял ориз.

Ликьор от маточина:

Продукти: 20 гр. сушени листа от маточина, 500 гр. захар, 0,5 л. вода, 1 л. водка.

Захарта и водата се загряват, докато захарта се разтопи. Прибавя се маточината  и сместа се оставя да заври. Сиропът се сваля от огъня и след като изстине , се  прецежда. Смесва се с водката и се разбърква добре.  Ликьорът се налива в подходяща бутилка и се съхранява на хладно.

Автор: Гена Живкова-Чолакова