Една от малкото активни билки срещу стерилитет

Билката Tribulus terrestris, известна като бабини зъби, е тревисто растение от семейство Zygophyllaceae. Расте по песъчливи и каменливи места, като плевел из лозята и други окопни култури. Среща се навсякъде в по-топлите части на страната. Нарича се така заради формата на плодовете и, който са заострени като счупени зъби.

Съдържа редица физиологично активни съставки като стероидни сапонини – най-вече протодиосцин и протограцилин, фитостероли и алкалоиди от харманов тип – харман и норхарман.

Най-важните съставки от клинична гледна точка са стероидните сапонини. Изследвания са показали, че повишават нивата на половите хормони тестостерон и дихидротестостерон и имат половостимулиращ ефект.
Бабини зъби е билка, която е със силен ефект и спокойно може а се ползва иот мъже и отжени, като действа различно на двата пола.

При мъже

Използва се за повишаване нивата на тестостерон , което повишава силата, потентността и натрупването на мускулна маса. Повишава качеството на спермата и удължава ерекцията. Използва се при безплодие, импотентност, еректилна дисфункция от психичен път или във най-разнообразни хранителни и фитнес добавки. Също така намалява и регулира нивата на лошият холестереол.

При жени

Използва се при нарушения в месечният цикъл, за регулиране и повишаване продуктивността на яйчниците. Мигрена, хронични възпаления на половите и пикочните пътища. При камъни в бъбреците и жлъчката. Облекчава симптомите на менопаузата. Повишава естрогена и се използва за лечение на безплодие.
Билката не трябва да се прилага при стомашно-чревни възпаления и възпаления на бъбреците, тъй като силното дразнещо действие може да изостри заболяването и да влоши протичането му.

Бабините зъби могат да се приемат по няколко начина. Доста популярен метод е правенето на отвара или чай от нея. Удачно е и да се добавя като подправка към храната.

Начин на употреба: Прилага се като извлек, получен от 2 чаени лъжички билка, която се накисва в 250 см3 студена вода за 1 ден. Изпива се на глътки за 1-2 дни.

Автор: Гена Живкова-Чолакова