Методът за концентрация на Леонардо да Винчи работи по-добре от консултация с психолог.

Да сте творец означава не само да рисувате картини или да свирите на инструменти – творчеството може да присъства в начина, по който вземате решения всеки ден!

Когато твори, човек се изпълва с енергия, ентусиазъм и идеи. Смята се, че творчеството лекува душата на човека и повдига духа му. Ключът към творчеството на всеки са емоциите. Те обрисуват вътрешният свят, личната картина на всеки.

„Емоциите са боите на душата. Те са прекрасни и зрелищни. Когато не изпитваш нищо, светът става скучен и безцветен.“

Уилям Пол Йънг

Емоцията обозначава чувството и свързаните с него мисли, психологически и биологични състояния, както и обусловената от него склонност към едно или друго действие. Има стотици емоции, всяка със свои нюанси, варианти, мутации и изменения. Всъщност съществуват много

повече емоции, отколкото думи за тях.

Категории на емоциите:

 • Гняв: бяс, възмущение, яд, отчаяние, ярост, раздразнение, язвителност, жлъчност, враждебност, неприязън, ненавист, а като крайно състояние – патологична омраза и склонност към насилие.
 • Тъга: мъка, траур, безрадостност, мрачно настроение, меланхолия, самосъжаление, самота, чувство за отхвърляне, отчаяние, а в патологични случаи – тежка депресия.
 • Страх: тревожност, притеснение, нервност, загриженост, смайване, ужас, недоверчивост, предпазливост, опасения, раздразнителност, напатологично ниво – фобия и паника.
 • Радост: щастие, наслада, облекчение, удовлетворение, блаженство, удоволствие, забавление, гордост, чувствена наслада, тръпка, благодарност, вълнение, еуфория, екстаз, в патологични състояния – мания.
 • Любов: приемане, приятелски чувства, доверие, мило отношение, афинитет, отдаване, обожание, очарование.
 • Изненада: шок, удивление, учудване, смайване, слисване.
 • Отвращение: презрение, отхвърляне, присмех, ненавист, отблъскване.
 • Срам: вина, притеснение, мъка, угризения, унижение, съжаление, сподавяне, огорчение, покруса, разкаяние.

Леонардо да Винчи е не само знаменит италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса, но оказва се, и чудесен психолог.  Освен, че създава прекрасни творби и изобретения изпреварили времето си, той се занимава и с психология, като разработва арт терапии и методи за лечение и уравновесяване на емоциите (състоянията до които водят) и оптималното време за сън, така, че денонощието да бъде разпределен най-удачно и времето да стига за всичко.

Арт терапия – Художествената терапия или арт – терапия е техника за подобряване на психическото състояние, самоосъзнаването и психотерапевтична корекция с помощта на художественото творчество.

Арт терапията е много популярен метод, използван от психолози и психотерапевти. Важно е всеки човек, независимо и без помощта на специалисти да може да се занимава с арт терапия, която помага да се отпуснете и облекчите напрежението, да освободите натрупаната енергия, да изразявате своето вътрешно състояние и да го подобрявате.

Метод на Леонардо Да Винчи за сваляне на стреса от разума, нервите и психиката:

 1. Когато сте уморени, съзнанието блокира, това е естествен механизъм на организмът да ви покаже, че е време то да почива, претоварило се е и отказва да работи и функционира на 100 процента . Едно от нещата които чисто визуално, успокояват и релаксират ума ви са цветята. Когато сте изморен, рисувайте цветя. Това ще ви помогне да подредите мислите си и да успокоите съзнанието си. Или гледайте снимки или картини с цветя, това също помага, но метода работи по добре когато ги рисувате, та дори и с прост химикал на хвърчащ лист.
 2. Когато сте ядосани, чертайте линии. Прави, извити… каквито ви се иска. Гнева е състояние при което организма започва да работи на форсмажорни обстоятелства, напомня тялото с допамин и е необходимо енергията да бъде изразходена максимално бързо. Ако не ви се върши физическа работа, то рисуването на линии са чудесен подсъзнателен заместител.
 3. Когато ви боли. Когато изпитвате физическа или емоционална болка започнете да редите пъзел. Заниманието ще отвлече вниманието ви в друга посока и ще можете по-лесно да се абстрахирате от дискомфорта, който изпитвате.  По същият начин действа моделирането с глина, пластелин или саденето на цветя.
 4. Когато скучаете, оцветявайте, най-добре организмът се чувства просто да оцветява дадено изображение или пространство с цветовете които пъвосигнално ви дойдат на ум. Не случайно когато децата скучаят интуитивно хващат боичките и по свой вкус оцветяват предметите и стените край тях.

Символика на цветовете:

 • Червено – сила, енергия, страст
 • Розово – любов, интуиция, женственост
 • Оранжево – креативност, трансформация, самосъзнание
 • Жълто – учене, мъдрост, смях, щастие
 • Зелено – лечение на физическото тяло, повишаване на психичната сила, любов и грижа за природата и животните
 • Синьо – емоционално лечение, медитация, постигане на вътрешен мир
 • Лилаво – душевност
 • Бяло – духовна концентрация
 • Черно – мистерия, индивидуалност, способност да се погледне на живота и проблемите в дълбочина
 1. Ако сте тъжни, изобразявайте дъги използвайте всички възможни цветове. Според цветотерапията, и множество изследвания в тази сфера, спектъра на световете съдържа необходимата сила подсъзнателно да зареди настроението и да го уравновеси. Според поверията, дъгата е символ пътят и връзката между небето и земята. Тя е и своеобразен мост, който поставяли боговете, за да свържат техния и нашия земен свят:

– В Библията се разказва как Бог я дава в знак на завет, че никога повече няма да изтреби човечеството чрез вода.

–  Пигмеите от Централна Африка вярват, че Бог им показва добронамереността си посредством дъгата.

– А хората от племето Догони считат дъгата за пътят на Небесния Овен от небето до земята.  –

– Според древногръцките митове и легенди, дъгата е символ на Хермес – бързият вестоносец на боговете, символизиращ отношенията между небето и земята, между хората и висшите сили.

– В Китай обединението от цветовете на дъгата се свързва с ИН-ЯН, знакът за хармония и плодородие, мъжкото и женското начало.

– В Индия и Месопотамия седемте цвята на дъгата се разглеждат като символи на 7-те небеса.

– В Тибет дъгата е олицетворение на душата, издигаща се към небето.

– Според други поверия, когато небесната вода свършила, дъгата се появила, за да вземе вода от земята.

– Траките по цветовете на дъгата предсказват каква ще е реколтата.

 1. Когато изпитвате страх, организма ви автоматично свива кръвоносните съдове и дори и да не осъзнавате се вцепенява. Един от методите подходящ за преодоляването му е плетенето. На психическа основа то помага (несъзнателно) да се чувстваме по-спокойни и сигурни. Всяка бримка представлява вид възел. Когато възлите се навързват един по един, сякаш връзват всеки страх с множество въжета. Това успокоява съзнанието, отпуска кръвоносните съдове и организмът може отново да функционира нормално. Плетете макраме, дрехи, аксесоари или правете апликации на тъкани
 2. Ако сте притеснени или се тревожите, най-удачното нещо е да направите  кукла или аксесоар за домът.
 3. Когато изпитвате възмущение или сте развълнуван. В ежедневието сме изложени на стресови ситуации, които влияят на психиката ни. Когато сме напрегнати е препоръчително да рисуваме една определена форма в различни големини, но винаги еднаква или е подходящо да късате хартия на малки парченца.
 4. Неспокойни ли сте и угрижени? Ако се безпокоите – правете оригами. След това може да ги запазите и да си направите 3D картина, която да краси вашия дом.
 5. Ако си напрегнат – чертай спирали и възли.
 6. Ако искаш да си спомниш нещо или изпитваш носталгия . Носталгията е неприятно чувство, но не и необратимо. Усетите ли, че ви обзема подобно чувство – нарисувайте лабиринт.
 7. Ако изпитвате разочарование за вас най-подходящо е да копирай картина, която харесвате.
 8. Когато човек изпитва отчаяние е подходящо да си представете си как бихте могла да излезете от това състояние. Визуализирайте себе си щастлив и изобразете представите си на лист хартия. Начертайте пътища до успеха.
 9. Ако сте объркани и трябва да трябва да разберете нещо подходящо е да се рисува мандала. В превод от санскрит мандала означава „кръг“. Тя е символ на целостта и представлява космическа диаграма, която ни напомня на нашата връзка с безкрайността на вселената, всичко, отвъд материалното и духовното. Мандалите имат много и различни приложения. Най-често се използват за релаксация или постигане на вътрешен мир. Целта на мандалата е да „приспи“ съзнанието ви и да помогне на креативното полукълбо на мозъка да заработи. Обикновено креативното полукълбо се намира интуицията, творчеството и т.н. Рисуването на собствена мандала дава отговори на дадени въпроси.
 10. В моменти когато изпитваме безсилие и е необходимо бързо да възстановиш силите и тонуса си е подходящо да се рисуват пейзажи. Разходката сред природата, идеята за природа, рисуването на пейзаж, успокоява съзнанието и връща силата и енергията.
 11. Ако изпитвате разочарование и искате да разберете чувствата си , най-добрият начин да се отърсите от неприятното чувство е да възпроизведете портрет на любим за вас човек. Личност, която ви носи радост и утеха или да се опитате да нарисувате себе си – автопортрет.
 12. Ако е важно е да запомните нещо е подходящо да рисувате цветни петна.
 13. Ако е важно да систематизиране на мислите, чертайте пчелни пити или рисувай квадрати.
 14. Ако искаш да разбереш себе си и своите желания . В подобно състояние е добре да се заемете например с колаж.
 15. Ако е важно е да се съсредоточиш върху мислите си – рисувай с точки.
 16. Когато ви предстои да вземем важно решение за да намерите най-добрия начин за излизане от ситуацията е подходящо да чертай вълни и/или кръгове. Така ще отпуснем съзнанието си, давайки му възможността да гледа по-ясно над нещата.
 17. Ако се чувствате „залепнали“ или, „затънали“ и трябва да продължиш напред – рисувай спирали.
 18. Ако искаш да се концентрираш върху целта си – рисувай решетки и мишени.

Леонардо да Винчи и полифазният сън

Леонардо  се нуждаел от много време, за да реализира идеите си. Затова решил да се оптимизира  времето си за сън и почивка и започнал да прилага и прави експерименти.

На всеки 4 часа той спял по 15 минути. Това прави сумарното време за сън в едно денонощие 1 час и 30 минути и му дава 6 часа повече, за да твори. Следвайки този режим, великият художник си спечелва 20 продуктивни години повече. Леонардо да Винчи практикувал полифазният сън в продължение на години, без изобщо да се чувства уморен.

Всеизвестен факт е, че най-ползотворното време за работа е след събуждането от сън. Тогава човешкият капацитет за полагане на труд е особено голям. Взимането на почивка на всеки четири часа, от една страна, увеличава времето за работа, а от друг страна, повишава трудоспособността на човек. За първи път т.нар. полифазен сън се практикува от Леонардо да Винчи, но с течение на времето се появяват и други разновидности.

 • Методът Сиеста – 5 часа сън през нощта и час и половина следобедна дрямка.
 • Методът Дъевримен – около 3 часа сън през нощта и 20-минутна следобедна дрямка.
 • Методът Димаскион – на всеки 6 часа 30 минути сън.
 • Методът Уберман – на всеки 4 часа около 20 минути сън.
 • Методът на Тесла – 2 часа сън през нощта и 20-минутна следобедна дрямка.

И все пак не забравяйте, че организмът на всеки човек е индивидуален и отнема време, за да разберете кой от методите е най-подходящ за него. Методът в който се чувствате най-здравословно е най-добър и подходящ за вашият организъм.

Ако решите да опитате този начин на спане, избягвайте да шофирате и да вземате важни решения, докато не се убедите, че намаляването на съня ви няма никакви нежелани ефекти.

 

Автор: Гена Живкова-Чолакова